Res till Toscana och förlusta dig

aug092011
Skrivet av Stefan Whilde
PDFSkriv ut

Stefan WhildeStefan WhildeÄr du trött efter semestern och skulle behöva fly minnena av spritstinna släktträffar, solvarm midsommarsill, smältande mjukglass, snarkande svärmödrar och trängseln på stranden?

Res till Toscana och förlusta dig!

På planet försöker du varva ner med klassisk litteratur. Du läser Franciskus av Assisi, Guido Cavalcanti och Dante Alighieri. Väl nere på marken hyr du rum hos en familj som bara talar modersmålet. Själv kan du ingen italienska över huvud taget och tillåts helt hänge dig åt tystnad, skönhetsbetraktelser av olika slag och mat & dryck i mängder.

Den ockrafärgade villan med sina höga fönster och trappor av sten sägs vara från medeltiden. Ju längre du vistas där, i de svala rummen, desto svårare har du att minnas västerlandets kliniska gråzoner; skyskraporna, de döda Internetkaféerna och de sterila sjukhemmen. Dessutom tycks du avskiljas från själva tiden.

Du vilar i familjens trädgård där lagerhäckar, pinjer och cypresser växer vilt och du ser ut över Siena och hennes olivlundar. Företar du dig något blir det utflykter i den sena eftermiddagen, när rapphönorna väckt dig ur siestan. Du besöker kanske de åldriga bergsbyarna i Chianti eller San Gimignanos för att njuta historiens konstverk på vitkalkade väggar. Aftongudstjänsten i Sant Antimos klosterkyrka speglar en del av friden du alltid sökt men aldrig funnit. Du möter varken Gud eller änglarna där. Bara dig själv.

Naturligtvis vandrar du till marknaden i Florens där du handlar färsk frukt, solmogna tomater och tjurtestiklar. Hemma i villan tar du en kökssax och klipper bort ryggraden på ett par vaktlar och plockar ut bröstkorgarna med fingrarna. Du smörjer varje fågel med jungfruolja och grillar över öppen brasa, sedan lägger du fåglarna i ett vinägrettbad och serverar med citronklyftor, risotto och knaprig salvia. Detta har du längtat efter och familjen du bor hos är imponerad av din iver och härliga experimentlusta.

Ni äter fikon i vinblad och spenat med citron, vitlök och pinjenötter. Till dessert blir det chokladcrespeller med mascarpone och strega. Du smuttar på Toscanas hälsodryck, vino santo, tills du blir röd om kinderna och glad i hjärtat.

Kvällspromenaderna genom Siena är klädda i bullrande skratt och från uteserveringarna hörs smala kristallglas klucka av Brunello di Montalcino. Kvinnorna i Italien föddes med höga klackar och nu smattrar de fram över kullerstenarna. Du äter bruschetta med tomater på Ristorante Nello La Taverna. Till efterrätt väljer du amarettifyllda persikor med stänk av pressad blodapelsin.

Efter frukosten, som ofta består av panettone och kokade krikoner doppade i yoghurt, plockar du plommon från träden bakom villan och du längtar inte längre någon annanstans. Du är fri, lutar dig tillbaka och tänder en tjock, saftig, hemmarullad cigarett.

En afton är det fest hos familjen. Ni dricker Cepparello och Tignanello till maten. Fadern och döttrarna dukar fram hustruns mästerverk; grillad duva med bräserade lökar, gröna oliver och cavolo nero, grillad grisnjure och kalvlever, korvar av vildsvin, grillad polenta med gorgonzola, glaserade lökar, radicchio och ett fat med varm polpettine. Kvällsbrisen prasslar mellan lagerhäckarna och lundarna viskar.

Du har kommit hit, till det italienska skötet, och allt känns förändrat. Du vill inte tillbaka till bilköerna, de sura minerna, den lagstiftade avundsjukan och deprimerande byråkratin.

Så du stannar.

Och vet att lagom till de skånska höststormarna återvänder du för att ta bilen till Kåseberga och möta den råsalta Östersjön ansikte mot ansikte och för att sjunka ner i Malmös biosalongsmörker och njuta en premiär. Men nu är det Toscana och den sensommarljumma solnedgången över vinrankorna som gäller. Du ringer jobbet och tar ut en extra månad.

 

Stefan Whilde
Inline article positioning by Inline Module.