Skattebefria kulturen

jan022011
Skrivet av Stefan Whilde
PDFSkriv ut

altaltJag röstar för att den svenska kulturen skattebefrias. Författare, skådespelare och musiker borde inte betala någon skatt alls på inkomst.

Tänk dig själv. Vi har oregelbundna arbetstider in absurdum, våra dagar består bara av jobb (lite kärlek och spaghetti i grönsaksbuljong hinner vi också med) och vi sliter hjärtat ur kroppen för konstens skull.
Nåja. Vad jag menar är att kultur trots allt är medborgarnas vattenhål i öknen. Samhället går på knäna utan dans och litteratur. Men på grund av skatt och sociala avgifter tvingas våra arvoden upp till en nivå som många teatrar, bibliotek och föreningar inte klarar av. Det är bara eliten och opportunisterna inom skrået som får uppdragen. Skådisar och poeter hankar sig fram på bidrag och stipendier. Svarta pengar är comme-il-faut. Så vad spelar det för roll om vi betalar skatt eller inte? Staten kan knappast tjäna något på oss ändå, rent ekonomiskt.

Med en lagändring halveras arvodena och jobberbjudandena fördubblas, minst. Och de fördelas bredare, vilket borde glädja publiken eftersom de vid det här laget måste vara ganska trötta på Björn Ranelid, Mikael Persbrandt och Lill-Babs. Inget ont om dessa yrkesutövare, men nog skulle lite omväxling förnöja.

Vi kan ju införa en övre gräns. De kulturarbetare som tjänar 250 000 kr eller mer per år får börja betala skatt. Sverige kokar av skaparkraft, men våra stelbenta regler sätter ständiga käppar i hjulet för kreativiteten. En större flexibilitet efterlyses. Lär av Irland. Sedan kan man förstås misstänka en rasande opinion mot förslag av den här sorten.

"Varför ska inte de beskattas när vi måste?"

I ankdammen ljuder avunden som en klibbig dansbandslåt. Men det är kanske priset vi får betala om vi vill ha ett levande samhälle.

Bokmomsen har sänkts. Den kan slopas helt. En slopning av bokmomsen skulle ytterligare främja mellan- och underskiktet i författarleden. Småförlagen skulle få en större chans att nå ut med sina böcker, även de inbundna och påkostade verken. Idag kostar en ny bok uppemot 250 kronor. Du ska närmast vara en nationalikon för att få sålt 5000 ex eller fler, för vem köper en bok med en halv- eller okänd författare för den summan? Vem vågar ge sig på ett härligt spontaninköp när priserna ligger och skvalpar på de höjderna?

Människor älskar att läsa. De älskar att gå och botanisera bland travarna böcker. De vill plocka upp en bok, vända och vrida på den, öppna den och lukta på bladen, de vill smaka på texten och författarens namn och sedan vill de kunna gå fram till kassan och säga:

"De här romanerna bara måste jag ha."

Bokmomsen är en del av ett omotiverat vaccinationsprogram som hämmar läslusten och förhindrar människor glädjen och äventyren. Jag förstår inte vad politikerna tänker på. Tror de att de kan komma undan med urvattnade slogans om yttrandefrihet när de stryper kommunikationen halvvägs?

Stefan Whilde


Inline article positioning by Inline Module.