Glädjen i att bryta mot lagen

nov102011
Skrivet av Stefan Whilde
PDFSkriv ut

Stefan WhildeStefan WhildeJag gillar kaos. Men inget slår en purpurröd solnedgång över savannen i norra Zambia eller en heldag i sängen med två kelsjuka kvinnor och en bok av Péter Esterházy.

Korvgrytor med whiskysås är också något som ligger mig varmt om hjärtat. Eller en vällagad antilopstek och en afrikanska, insvept i flera lager nankin, som gungar till Barry Whites ”Can’t get enough of your love, babe”.

Kom så reser vi till Port-au-Prince och fördjupar oss i voodoo. Vi bestiger Pic la Selle och badar i Saumâtre. Eller du vill kanske hellre varva ner på Hokkaido, sluka ”Berättelsen om Genji”, älska på en tatamimatta och praktisera chanoyu. Nej, jag vet! I Katmandu träder vi in i templen och lär oss allt om newarfolkets byggnadskonst. Du kan vada ner i Narayani och fånga en fisk mellan dina silikonbefriade läppar innan vi försöker läsa Ghorkapatra till var sin skål ångande ris.

Den svenska hösten, eller låt mig omformulera: Den skånska hösten är med sina stormar välkommen efter en kvav sensommar. Halvdöda getingar som flyger in genom toalettventilen medan man sitter och skummar dagstidningen blir ett otyg, men när väl november sänker sig över Malmö och vinden får fönsterrutorna att skallra och takplattor yr som tegelspjut, då häller jag vaniljvin i glaset och skriver tre romaner på en eftermiddag.

Sedan blåser förstås det snöblandade regnet in lagom efter nyårsnatten och varken akademiska antologier eller möss i skafferiet kan motivera mig att lämna lägenheten. Manuskripten har sänts till förlaget och idéerna är slut, så det blir sofflocket och drömmar om en veranda i Chiantibergen där jag kan sitta och dricka mjölk direkt från en mogen kvinnas bröst.

En och annan ringer och undrar om jag kan bota cancer, diabetes och gonorré. Jag säger nej, det kan du bara själv och dessutom är det olagligt i det här landet, att bota, men kom för all del hit. Låt oss bryta mot alla regler som finns! Det Socialstyrelsen vet om människan är inte värt att veta.

Civil olydnad måste vara den vackraste ordkombination jag någonsin har hört. Svensk lag är till för att brytas. Det kan vi väl vara överens om. Oavsett vilka rubriker man jagar – bigami, ”kvacksalveri”, cigarettsmuggling eller störande av ordning – så förädlar man livet genom att utmana de former som andra tycks bestämt åt oss. Givetvis med stor respekt för medmänniskan. Den sanna anarkin är den ömsinta anarkin.

Så jag kryper in i överrocken och stegar ut i yrvädret. Jag ställer mig och pissar mot en förbluffad staty, efter det pubertala stordådet stoppar jag en taxi som kör mig till krogen där jag äter kebab, dricker vin och flirtar med gifta kvinnor. Livet är underbart, berättar jag för en man vars hustru tagit möblemanget och dragit till Norrland. Han gråter så att han skakar och jag ger honom en bok av Ole Lund Kirkegaard som jag råkat få med mig av misstag.

Hemma igen sorterar jag papper och e-postar iväg en recension. Det är ett privilegium att vara författare och litteraturkritiker, att få stå med en fot i var läger i detta underbara spel för galleriet. Redan som ung pojke älskade jag cirkuslivet, karnevalerna, nöjesfälten. Romanerna av Fridegård, Strindberg, Söderberg och Enquist stormade in som vildhästar i mitt rum och jag lät piskan vina! När de inte ville tämjas öppnade jag fönstret och såg dem galoppera upp mot månen.

Vart vill du resa, min älskade huâ? Till taoismens vagga eller Kublai Khans rike? Till Bordeaux eller Novosibirsk? Sätt fingret på globen och packa dina väskor. Jag bjuder!

Stefan Whilde

 

Inline article positioning by Inline Module.