Veckan från Gregorius Magnus

jun122011
Skrivet av Gregor Flakierski
PDFSkriv ut

Il grande GregorioIl grande GregorioMer än hälften av riksdagsledamöterna som slutade efter valet i höstas försörjs fortfarande av riksdagen. En granskning som Svt har gjort visar att 77 av 122 tidigare riksdagsledamöter fortfarande nu i maj fick ersättning från riksdagen. Bara under den månaden betalades över fyra miljoner kronor ut i inkomstgaranti. Totalt fick 136 före detta riksdagsledamöter inkomstgaranti i maj.

Alltså ytterligare 59 personer som slutat tidigare än vid valet i höstas. I maj 2011 fick Alice Åström (V) 50 263 kronor brutto från riksdagens inkomstgaranti. Hon är den som fick ut mest pengar, efter Berit Andnor (S), 56, som fick ut nästan 60 000 kronor. Henrik S Järrel (M), 62, slutade i riksdagen redan för fem år sedan och plockar fortfarande ut inkomstgarantin. I maj fick han 34 000 kronor - trots att han inte anmält sig till Arbetsförmedlingen.
Det ska löna sig att arbeta, åtminstone inom den lagstiftande församlingen. Det samma människor som bekymrar sig för vår arbetsvilja, misstänker oss för lättja och fusk, skär ner på våra försäkringar, och vill minska ersättningsnivåerna.

Riksdagsmännen är vår tids frälse. Och de skäms inte ens för det. " Jag tycker inte att det är oskäligt. Jag var relativt gammal när jag lämnade riksdagen och hade suttit i 15 år", säger Henrik S, dock M.

15 år! Förstår ni? Klart som fan man ska få 34 lakan i månaden efter så många års slit, särskilt om man är till åren kommen, det vet väl varenda snabbköpskassörska.

" Jag tycker inte att jag behöver ha alltför dåligt samvete för att jag uppbär den ersättningen", säger flitiga Henke vidare.

Som av en slump är det på söndag 100 år sedan en viss Milovan Djilas föddes (enligt vissa källor var han född den 4 juni, det kanske inte var så noga på den tiden och på den platsen).

Djilas var en jugoslavisk kommunist, högt uppsatt, under flera år vicepresident, som ansåg att det fanns för lite kommunism i Jugoslavien, däremot för mycket korruption, nepotism och privilegier åt de makthavande. För sin kritik av systemet blev han utesluten ur det styrande partiet och satt under mer än sex år fängslad för sina åsikter.

Mest känd är Djilas för sin bok "Den nya klassen". Den känns kusligt aktuell, och borde vara obligatorisk läsning för våra riksdagsmän. Även om jag inte är övertygad om att Djilas hade helt rätt, är boken läsvärd just för sin skoningslösa kritik av privilegiesamhället. Och det gäller förstås överallt, långt ifrån bara i forna Jugoslavien.

En annan intressant bok av Djilas är "Samtal med Stalin". Inte minst därför att dess författare var en av de få som vågade säga emot Folken Lillefar.

Gregor FlakierskiInline article positioning by Inline Module.