Ådalen för hela slanten

maj152011
Skrivet av Gregor Flakierski
PDFSkriv ut

 På lördag är det 80 år sedan skotten föll i Ådalen Foto: Sten Sjöberg-IBL Wikipedia På lördag är det 80 år sedan skotten föll i Ådalen Foto: Sten Sjöberg-IBL WikipediaPå lördag är det 80 år sedan skotten föll i Ådalen och fem arbetare dödades av utkommenderad militär. En av de mest dramatiska händelserna i Sveriges moderna historia.

Det började med en sympatistrejk med arbetarna vid Marmaverken. Arbetsgivarna hade sagt nej - som vanligt - till krav på en blygsam löneförhöjning, kallade in strejkbrytare - som vanligt -  som skyddades av polis och militär - som vanligt.
Den 14 maj 1931 samlades de fackliga ledarna för överläggningar i Frånö Folkets hus utanför Kramfors. En stor folkmassa samlades utanför, och medan fackledarna diskuterade generalstrejk tröttnade man på att vänta och ett spontant demonstrationståg på uppåt fem tusen människor satte iväg mot Lunde, där båten som härbärgerade strejkbrytarna låg förtöjd. Framme i Lunde möttes demonstranterna av militär, det uppstod tumult, och befälhavaren kapten Nils Mesterton beordrade eldgivning.

Kulsprutorna snattrade, fem personer dödades, flera hundra blev skadade. Om inte trumpetaren i arbetarorkestern Tore Andersson/Alespong hade haft sinnesnärvaro nog att blåsa signalen "eld upphör", skulle det ha blivit en veritabel massaker. Nu blev det bara en liten.

Mesterton dömdes, liksom kapten Beckman, till åtta dagars arrest utan bevakning, men frikändes i högre instans. Furir Tapper fick tre dagars arrest medan sergeant Rask frikändes.

Flera av arbetarledarna dömdes däremot till hårda straff. Axel Nordström fick två och ett halvt års straffarbete. Tore Andersson/Alespong (han bytte namn efter 1931 för att undvika svartlistning) blev åtalad för "olaga militärsignal", men åtalet las ner.

I höstas gavs påpassligt Birger Normans klassiska "Ådalen 31" ut. Här följer en kort presentation:

Birger Normans klassiska dokumentärbok "Ådalen 31" ska ges ut på nytt. Det är lilla Murbruk förlag, "oberoende och icke-vinstdrivande" som står bakom denna kulturgärning. Förlaget har fyra personer som arbetar ideellt på deltid. Eldsjälen är kulturskribenten Kalle Holmqvist, som är uppvuxen i Härnösand, inte så många mil från platsen där skotten föll den där ödesdigra dagen i maj 1931.

-    Boken kommer efter valet, någon gång under hösten, säger Kalle. Vi har precis fått klart om upphovsrätten med Birger Normans släktingar, men eftersom så mycket av medias fokus ligger nu på valrörelsen, vill vi vänta.
-    
Murbruk förlags blotta existens är direkt kopplad till den nya digitala tekniken. Förlaget har i princip ingen lagerhållning, man trycker bara sådant som redan är beställt, det som kallas för "on demand". Därför har man inga höga kostnader, och risken för förluster är mycket liten.

Hittills har Murbruk mest gett ut litteratur om Latinamerika, ett par böcker av Sven Wernström och Ulla Johansson, man har publicerat Jan Myrdal och några politiska debattböcker, men ambitionen är att skifta inriktning mot historisk litteratur, och då i synnerhet arbetarrörelsens och folkets historia.

-    Birger Normans bok var ett begrepp, säger Kalle Holmqvist, och det är nog ingen tillfällighet att den kommer 1968. Den speglar en tidsanda.

Nu är dock tidsandan en annan, tycker Kalle, och befarar att boken liksom de händelser då fem arbetare blev skjutna till döds av utkommenderad militär som den beskriver kan bli bortglömda. Kalle Holmqvist påpekar att den lag som stiftades som en konsekvens av Ådalshändelserna som förbjöd att militär sattes in i fredstid har nu avskaffats. Det stora partiet bland de rödgröna bär huvudansvaret för detta, och faktum är att redan 1981 i ett efterord i den utvidgade upplagan oroar sig Norman att det ska kunna hända. 25 år senare, upprörande nog nästan på 75 årsdagen av skotten i Lunde blev det verklighet.

Birger Normans bok formade samtidens bild av Ådalshändelserna 1931, som kom att bli en viktig symbol för arbetarrörelsen och dess kamp. Den bilden har delvis börjat bli ifrågasatt, från högerhåll, och delvis håller den helt enkelt på att blekna bort. För Kalle Holmqvist är det starka skäl att ge ut boken på nytt.

"Ådalen 31" tecknar en initierad bakgrund, och Norman konstaterar att i ett politiskt klimat där arbetsgivare konsekvent använder sig av militära styrkor mot strejkande arbetare var den här tragedin dömd att hända, och att det märkliga är att det inte händer långt tidigare.
Hela händelseförloppet rekonstrueras minutiöst, liksom det absurda rättsliga efterspelet och hetsjakten mot kommunister.

Birger Norman presenterar ett rikt persongalleri, både av huvudpersonerna och av flera människor i periferin. Här finns åtminstone ett frågetecken. Befälhavaren kapten Mesterton skildras som en vek känslig själ, fel person på fel plats vid fel tidpunkt. Den bilden motsägs av flera av mina äldre grannar, som hade det tveksamma nöjet att göra sin värnplikt i Sollefteå under åren närmast före, där de hade Mesterton som befäl, och de beskriver samstämmigt honom som "ett svin". Den uppfattningen kan naturligtvis vara färgad av det som händer i Lunde.

Jag säger till Kalle att "Ådalen 31" är också ett mästerligt stycke politisk litteratur, ett litterärt reportage som inte går att skriva så mycket bättre. Kalle Holmqvist instämmer:

-    Jag önskar att jag hade skrivit den boken själv.

Förutom "Ådalen 31" har Birger Norman också behandlat samma tema i skådespelet "Sol, vad vill du mig?".
Birger Norman, sågverksarbetaren från Svanö som blev uppburen författare och skribent i Stockholm, är vid sidan om sina direkt politiska verk mest känd för sina dikter på mål. Det är inte fel att säga att det var han som banade väg för dialektdiktningen i Sverige. Hans "Utanikring" från 1976 har nått den smått sensationella upplagan av 50 000 exemplar.

Ådalshändelserna skildras också i Bo Widerbergs film "Ådalen 31" från 1969. Filmen har emellertid fått mycket kritik av händelsernas ögonvittnen för sitt fria förhållande till historiska fakta.
2004 och 2005 spelades en mycket uppskattad musikal "En vacker dag" som handlade om Ådalshändelserna.

Gregor FlakierskiInline article positioning by Inline Module.