De jämlika

maj102013
Skrivet av Per-Henrik Bartholdsson
PDFSkriv ut

Per-Henrik BartholdssonPer-Henrik BartholdssonHan var mer fallen för det praktiska än det eteriska; sjukvård, tandvård, en soffa att sitta i. Det var behov han hade sett hos de som varit omhändertagna som barn – trots att alla behov redan hade tillgodosetts. Hans förslag skulle sedan, med viss självklarhet, komma bort i hanteringen. 

Han hade redan försökt hos Röda korset. ”Vi jobbar inte så”, hade de sagt när pengarna kom från Allmänna arvsfonden. Istället hade man stödsamtal. Man kunde få prata om den soffa och de tänder man inte hade. Ingen kom.

Nu hade han kommit till upprättelseutredningen, där man också var i behov av förslag och synpunkter. Det ser mer legitimt ut då.

Han undvek så gott det gick att umgås med präster och homosexuella. En expert i upprättelseutredningen, ställde frågan: ”Vad har hänt dig?” Experter undrar ofta det: ”Vad har hänt?”
Han hade varit på ett barnhem med kristna förtecken, så han hade hållits i herrans tukt och förmaning, medan övergreppen pågick; det var som i Sodom.

I livet hade han lärt mer av vad man gjort honom, än av vad man sagt honom och när vården äntligen hade upphört, blev han både sekulär och heterosexuell.
Biskop Lennart Koskinen har sedan betonat de symboliska inslagen i upprättelsen. Man kan undra vad en biskop alls har med sådana här saker att göra, i ett så sekulärt samhälle som vårt, utom just det; någon att tillkalla när det gäller att blanda bort det praktiska och konkreta till förmån för det upphöjt symboliska och än mer innehållslösa.

När de så alla hade fått möjlighet att presentera sig – två före detta generaldirektriser, en barnläkare, en biskop, två professorskor, en flock påfrestande socialt kompetenta utredningssekreterare och så då den analt våldtagna sjukpensionären – kunde man gå vidare till ärendet för dagen: förslag och synpunkter.
Det hela måste ha varit mycket rörande, för de jämställda.
(Den här texten publiceras med tillstånd av den person som beskrivs i den.)

Per-Henrik Bartholdsson
Inline article positioning by Inline Module.